Sinds dat wij aan kinderen dachten, of eigenlijk kind in ons geval… Dacht ik al aan wasbare luiers, maar is dit wel zo handig en voordelig als ik denk? Vooral omdat wij geen ambitie hebben voor meer dan maar één klein hummeltje in huis.
Nu komt er ook nog bij dat ons kleine meid straks een paar dagen naar de opvang gaat, dus die dagen zou ze gewone luiers dragen. Dat betekend drie a vier dagen weggooi luiers en drie a vier dagen wasbare luiers… Dus is het voor ons handig? Voordelig? Of zou het enkel maar lastig en duur zijn? Ik ging eens op onderzoek uit!

Er wordt gerekend met 5 luiers per dag, dit zijn 35 luiers per week en 150 luiers per maand… Dus 1780 luiers per jaar. Van de wasbare luiers word gerekend met de aanbevolen 30 luiers. Nu zijn er bij de berekeningen geen aanbiedingen betrokken, dus wanneer je de luiers in de aanbieding zal aanschaffen, kan dit natuurlijk afwijken van de berekening.

Wasbare luiers
Nu vandaag de dag zijn er veel verschillende soorten luiers, hele broekjes waar alles inzit in verschillende maten. Ow een luier waarbij je een stoffen inlegger nodig hebt en overbroekje. Voor de wasbare luier koos is het merk Organic. Deze wasbare luier heeft maar één maat, je gebruikt een inleg van katoen, overboekje en een papier inlegvel voor de donkere boodschap. Het voordeel van deze broekjes is dat het sneller droogt en je maar één maat hoeft te kopen.
Per luier
  • €11,95 Luier
  • €4,47 Inleg katoen
  • €0,05 Inleg papier 

 Totaal voor 1 jaar  €584,15

Dit is berekend met vijf overbroekjes. Vergeet niet dat je bij dit bedrag ook nog eigenlijk extra elektriciteit, wasmiddel en water moet rekenen. Want alle luisers moeten natuurlijk steeds worden gewassen.

Ecoluiers
Wanneer wasbare luiers geen optie zijn kun je een tussenstap maken, de eco luiers. Hiervoor koos ik het merk Bambo. Deze luiers zijn milieuvriendelijk, zeer dun, absorbeert snel en zonder pvc, witmakers, parfum of lotions. Ze hebben het Ecolabel Nordic Swan en zijn vooral bekend in Zweden en Denemarken.
  • € 0,32 per luier (gemiddeld) 
  • € 569,60 per jaar
Standaard merk luiers.
Natuurlijk neem ik in het rijtje ook de standaard luiers mee die de meeste mensen gebruiken. Helaas zitten in deze luiers een grote percentage plastic. Wordt er gebruik gemaakt van witmakers, parfum en lotions.
  • € 0,31 per luier (gemiddeld) 
  • € 551,80 per jaar
Mijn conclusie
Vol verbazing maakte ik eigenlijk de berekeningen, wasbare luiers zijn op termijn goedkoper dan de weggooi luiers, want wanneer je de luiers meer dan één jaar gebruikt zal dit natuurlijk aanzienlijk schelen. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat je elke week een extra was draait, je extra tijd kwijt bent en hierdoor natuurlijk elke keer extra kosten maakt. Je gooit immers de wasbare luiers niet tussen de normale was, dus dit wordt minimaal een trommeltje extra per week.
Nu was ik meer geïnteresseerd geraakt in de ecoluiers vs standaard merk luiers. Omdat de ecoluiers een tussenweg is tussen wasbaar vs standaard merk luiers. Dacht ik dat dit wel een heel mooi alternatief zou zijn, maar ook ik hoor verhalen dat niet alle kleine hummels even goed tegen deze luiers kunnen.
Qua prijs buiten de aanbiedingen om is er weinig verschil, voor €0,01 krijg je een luier die zonder schadelijke stoffen is gemaakt, ook voor het milieu. Want tijdens het productie proces van de standaard luiers wordt chloor gebruikt om de luier mooi wit te maken. Vergeet ook het plastic niet, het grootste probleem bijna op de aarde op dit moment. Denk aan de plastic soep in de oceaan. Niet zo vriendelijk voor moeder aarde dus.
Wij gaan hier in huis dus de eco luiers proberen en hopelijk vind onze kleine meid dit ook fijn! Het is toch een mooie tussenweg om toch nog een klein beetje duurzaam te zijn. Want helaas zijn wasbare luiers hier geen optie. Vele extra wasjes, het drogen aan de waslijn en op de rekjes wordt lastig in een appartement.

Hoe deze ervaring zal zijn over een hoop maanden, ik hou jullie natuurlijk op de hoogte. Het zorgt misschien niet voor een minder volle prullenbak, maar wel voor een minder schadelijk proces bij het maken voor de natuur. En voor het kindje, want het zou wel een klein beetje typisch zijn als ik allemaal eco wasmiddel, shampoo en tandpasta gebruik. Maar wel de luiers waar deze stoffen in zitten die ik juist vermijd nu.

Bron foto