Wanneer de twaalf weken waren bereikt kregen wij ook de eerste vraag. Gaan jullie een peet oom en peet tante uitkiezen? Opeens moesten wij hier over nadenken want zo’n keuze was natuurlijk niet niets.  Ik zal maar meteen eerlijk zijn dat ik er wel een paar keer tot laat in bed aan lag te denken.
Ik zou bijna zeggen dat ik uit een gelovige familie kom, maar eigenlijk is dit niet echt waar. Ik kom eerder uit een familie waar de rituelen van het geloof in eren wordt gehouden. Of het komt door dat ik met te veel verschillende gelovige heb samengewerkt, of het komt door alle ellende in de wereld die door het geloof word veroorzaakt. Hier in huis geloven wij niet, beide zijn toen we jong waren gedoopt, kromunie en ons vormsel gedaan. Daar is dan ook meteen ook alles mee gezegd. 
Felix is tegenwoordig atheïst en ik geloof enkel in moeder natuur. Dus we waren het snel er over uit dat wij ons kindje niet zouden dopen. Maar wat betekend dan een peet oom en peet tante nog? In onze ogen niks en daarom besloten we na lang nadenken geen een van onze broers of zussen te vragen.   
Toen kwam de vraag of wij wel een voogd zouden aanstellen, blijkbaar zijn dit hele belangrijke punten waar onze families veel waarden aan hechten. Maar op dit moment gaan wij ook niet kiezen voor een voogd. Het leven kan over vijf jaar zo anders zijn dat wij het op dit moment liever door de instanties en familie laten regelen als het ooit nodig mocht zijn.
Ik gaf aan in de familie dat wij ons kindje zonder geloof zouden opvoeden en het kindje later zelf laat kiezen. Of het kindje nu katholiek, joods, moslim, boeddhist word of toch net als haar vader atheïst… Het maakt mij niet uit, zolang ze maar niet extreem religieus wordt. Ik vind een open minded meisje veel belangrijker die met respect naar alle geloven kijkt, naar alle mensen en vooral haar zelf blijft. Dan een meisje die één geloof aanhangt en daardoor met haat, argwaan naar de andere geloven kijkt. 

Zo’n simpele vraag over peet oom en peet tante heeft ons weer een stukje verder gebracht. We hebben weer meer nagedacht over de opvoeding, onze ideeën en zo zijn we weer dichter bij elkaar gekomen. Ik heb geen zin in een strenge, stugge opvoeding waar de vrijheid voor eigen ontwikkeling en een eigen mening een beetje wordt beperkt. Maar hoe we het echt gaan doen, ik ben erg nieuwschierig hoe het leven er over vijf jaar uit ziet.

Voor nu zijn we weer een vraag verder, geen peet oom, peet tante of voogd. Maar hopelijk gewoon een lieve familie die allemaal het meisje zullen verwennen. Niet met spulletjes of geld, maar met liefde, knuffel, gekkigheid en geluk.

Hoe denk jij hier over?