Kinderen kosten geld, dat is altijd het eerste wat je hoort en wat sommige mensen dan ook wel afschrikt of misschien soms onderschatten. Maar toen wij zwanger raakte had ik werk, verdiende ik toch een leuk bedrag en waren wij dus tweeverdieners. Vandaag de dag krijg ik een uitkering die een kwart minder is dan mijn normale salaris was en dat is dan best een grote hap uit je portemonnee. Wordt alles duurder en moet je in de tussentijd nog een leuke baby uitzet bij elkaar verzamelen. Erg nee zeker niet, soms is het lastig. Maar ik ben blij dat wij toch al niet heel erg van het geld over de balk smijt types waren. 
Dus sinds een paar maanden verzamel ik de baby uitzet, wat hebben wij nu in huis? Wat komt er nog bij en wat heeft het tot nu toe gekost… Om jullie zo een beeld te geven wat een start kan kosten en wat wij denken nodig te hebben voor de kleine meid.

Wat wij nu hebben aangeschaft of gekregen. 
 • Box + kleed tweedehands 
 • Voedingskussen + hoes tweedehands  
 • Wipper tweedehands
 • Badje + standaard tweedehands 
 • Kinderwagen tweedehands 
 • Maxi cosi + basis tweedehands 
 • Sterilisator tweedehands
 • Ledikant
 • Matras
 • 2 Hoeslakens
 • 2 lakens voor het bed
 • Baby draagzak 
 • Wandverschoontafel gekregen 
Totaal kosten: 544,86

Baby kleding, doeken en overig

 • 10 Rompertjes
 • 6 setjes kleding
 • 6 paar sokjes
 • 1 Jasje
 • 2 katoenen mutsjes 
 • 12 hydrofiele luiers
 • 6 hydrofiele washandjes
 • 6 monddoekjes 
 • 2 Badcapes 
 • Fopspeen 
 • 2 Stoffen rammelaar 
Totaal kosten:  125,37
Nog op het lijst

 • 2 katoenen dekens voor ledikant
 • 2 slaapzaken 
 • 2 aluminium kruiken
 • Luier emmer
 • 1 pak newborn luiers (1 is al in huis)
 • 2 moltons voor ledikant
 • Speelkleed (heeft geen haast) 
 • Babystoel (heeft geen haast)

Einde

Totaal zijn wij tot nu toe dus  670,23 kwijt omdat wij veel tweedehands of eigenlijk derdehands hebben overgenomen. Een leuke waardebon hadden gehad een gedeelte van de kleding met sinterklaas. 
Voor de borstvoeding of flesvoeding kijken wij als de kleine madam er is. Wel heb ik inmiddels een fles in huis die in zo’n zwangerschapsbox zat. Beha’s omdat natuurlijk de borsten groeien en de wel besproken kompressen die ik al had benoemd. Natuurlijk heeft de kleine meid ook genoeg knuffels, aangezien ik zelf al Snuf de rammelaar heb gehaakt, er nog een grote beer aankomt die ik nog ga breien en de poppetjes die wij van vrienden en familie hebben gekregen. 
De basis is wel in huis en ik schat nog zo’n €150,00 kwijt te zijn om alles compleet te hebben. Stiekem kan ik ook wel echt genieten van de totale prijs die wij kwijt gaan zijn voor de basis uitzet, aangezien je voor een goede kinderwagen normaal al meer dan duizend euro kwijt bent. 

De start hoeft dus niet duur te zijn, het ligt toch echt aan je normen. Ook hebben wij geen baby kast en commode omdat wij natuurlijk maar één slaapkamer hebben. Maar ik kan je wel verklappen dat de verschoontafel net zo duur zou zijn geweest als een gemiddelde commode met aankleedkussen. 
Al met al een mooie lijst en ben ik heel erg tevreden met alles wat wij nu hebben, nu is het rustig wachten tot het einde en dan zullen wij wel weer zien wat wij missen en dus later nog aanschaffen.

Wat zou jij nog toevoegen aan deze lijst 
en zou jij tweedehands aankopen?