Sinds een paar dagen knaagt het weer, eerst zachtjes op de achtergrond en inmiddels steeds meer op de voorgrond. Inmiddels is het zo gaan knagen dat ik het eigenlijk niet meer kan negeren en er weer echt iets mee moet gaan doen! Waarmee zul je nu misschien denken… De titel voorspeld het wel al een klein beetje, ik wil weer meer gaan doen met minimalisme en dat is niet alleen maar spullen weggooien… Nee dat is veel meer!
Sinds ik ontslagen ben tijdens de zwangerschap kijk ik weer iets meer om mij heen, opeens heb je de tijd weer gevonden om je kledingkast eens te bekijken. Of de berging waar langzaam spullen weer opstapelen. Meer dan een jaar heb ik me vooral gefocust op zwanger worden en de rest schoot er eigenlijk een klein beetje bij in. Dus hierbij een nieuwe start van een minimalistisch leven en wat dit voor mij betekend. Plus wat ik nu eigenlijk wil gaan doen…

Wat is minimalisme voor mij? 

Nu kun je minimalisme eigenlijk wel zien als enkel spullen bezitten die echt gebruikt. Dus geen volle zolders met verzamelde spullen of boekenkasten vol boeken die je nooit leest. Maar het is ook een laptop die vol staat met foto’s die eigenlijk niet bruikbaar zijn, stapels ongeordende papieren of tijdschriften die maar liggen te verstoffen.

Minimalisme is eigenlijk voor mij wel zoiets als overzicht hebben in de spullen die je bezit. Ze daadwerkelijk gebruiken en een vaste plek voor de spullen. Want de vaste plek geeft gewoon heel erg veel rust en overzicht in je leven.

Minder spullen = meer vrije tijd 

Sinds ik samenwoon ben ik eigenlijk naar een huis gegaan wat een stuk kleiner is, waar veel minder spullen staan en er ook minder wisselt. Eigenlijk kan ik dit enkel maar zien als een groot voordeel omdat de weinig meubels er voor zorgen dat je makkelijk stofzuigt. Minder kamers is minder schoonmaken en minder spullen is minder zoeken naar iets wat je kwijt bent.

Maar het is niet alleen makkelijk voor het schoonmaken en onderhouden van alles wat je bezit, minder spullen zorgt er ook voor dat je geld overhoud aan het einde van de maand. Want hoe minder je hebt hoe minder je gaat verlangen en hoe minder je koopt. Hoe minder je koopt zorgt er weer dat je geld overhoud en uiteindelijk is geld vrije tijd.

Want elk uur dat je werkt lever je vrije tijd in, je krijgt hier wel weer geld voor… Maar is dat geld het waard om je vrije tijd voor in te leveren? Dat zijn leuke vragen waar je over moet nadenken. Als ik een camera koop of een nieuwe telefoon denk ik ook vaak hoeveel uur zou ik daar voor hebben moeten werken. Is die camera of telefoon het dan nog waard? Het zorgt mij voor een goede afweging te maken.

Kinderen en minimalisme? 

Ik krijg de laatste tijd heel vaak te horen dat je met een kind niet meer minimalistisch kunt zijn, maar ik geloof nog altijd dat dit wel kan. Wil het ook nog niet los laten dus we zullen straks zien als het eenmaal zover is. Maar wat ik wel het belangrijkste vind is dat ik mijn kind leer dat spullen niet belangrijk zijn!

Want onze maatschappij is er natuurlijk opgericht dat we veel spullen kopen, weer weg gooien en opnieuw kopen…

Wat wil ik nu gaan doen?

De aankomende tijd wil ik weer eens een beetje gaan rondkijken in huis, kasten door lopen en spulletjes die ik toch niet gebruik weg brengen naar de kringloop. Zo weet ik dat er nog twee dozen in de bering staan vol met boeken die ik nog geen dag heb gemist. Dus op met die boeken naar de kringloop om iemand anders blij te maken.

Ook wil ik de aankomende tijd geen spullen kopen die ik niet nodig heb, bij elke aankoop mezelf afvragen of ik niet zonder kan en of ik het echt nodig heb. Nu zijn er natuurlijk nog wat baby dingen die aangeschaft moeten worden, maar dan zal ik wel de juiste antwoorden op mijn eigen vragen geven hé.

Waarom nu? Omdat er straks nog een mensje hier in huis zal wonen, omdat ik sinds ik thuis zit en geen werk heb 1 derde van mijn salaris heb moeten inleveren en hierdoor behoorlijk moet bezuinigen op mijn uitgaves.

Plus het geeft ook gewoon heel veel voldoening als je ruimte over houd in een kast, als je niet hoeft te zoeken en gewoon het gevoel van ruimte hebt in huis!

Misschien ook interessant.