Terwijl ik buiten wandel denk ik opeens na over de televisie, elke keer roep ik al dat ik het liefst geen één in huis zou hebben. Dat ik mijn tijd anders wil besteden en meer wil lezen… Maar eigenlijk sinds dat ik thuis zit staat dat stomme apparaat meer aan dan ooit… Opeens kijk ik de meest nutteloze programma’s die eigenlijk helemaal niet leuk zijn, dit doe ik dan ook nog eens tijdens dat ik heerlijk op de bank zit en borduren…

Maar hoe moet dit straks als de kleine meid in huis is? Wat dan, staat de televisie dan nog steeds aan in huis of probeer ik de kleine meid juist met zo min mogelijk televisie op te laten groeien… Ik wilde altijd wel het laatste maar had er nog nooit echt rede voor. Tot ik Ouders van Nu las over de gevolgen van veel televisie kijken bij jonge kinderen, dingen die we eigenlijk allemaal wel een beetje weten denk ik zo. 
Dus toen bedacht ik dat ik eerst zelf maar eens een heel stuk minder televisie moet gaan kijken. Proberen enkel nog het acht uur journaal te kijken want om eerlijk te zijn is er ook verder niet echt iets leuks. Plus een goed voorbeeld begint bij jezelf natuurlijk.

Hoeveel schermtijd is nog gezond?

In ouders van nu stond ook een overzichtje met hoeveel schermtijd gezond is voor een klein kindje. Hier word dan wel televisie, telefoon en tablet mee gerekend. 
  • 0-2 jaar: het liefste niet, maar maximaal een paar keer per week samen, vijf minuten per keer.
  • 2-4 jaar: 5 a 10 minuten per keer, maximaal 30 minuten per dag.
  • 4-6 jaar: 10 a 15 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag
  • 8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag
Ik vond dit eigenlijk wel een mooi lijstje en wilde hem dan ook even delen. Ik ga proberen om hier in huis dit lijstje te volgen, of dit gaat lukken… Ik ben heel erg benieuwd, de verleiding is natuurlijk soms heel erg groot om simpel even een kindje in een stoeltje te zetten voor het scherm… 

Hoe sta jij tegenover beeldschermen en kleine mensjes?