Toen de kraamhulp was langs geweest voor een intake gesprek vroeg zij of wij al  al hadden. Ook de badolie, shampoo enz. Nee dit had ik nog niet want ik wilde eigenlijk niet zomaar even naar de winkel en weer een goedje kopen die niet natuurlijk was. Zo’n klein baby’tje ga je toch niet zo vroeg al met alle chemicaliën insmeren. Wij gebruiken zelf al natuurlijke tandpasta en een simpel blokje zeep…
Geen scrub middeltjes, speciale zeepjes voor je intieme zone of andere middeltjes. Nee lekker simpel waardoor het overzichtelijk blijft en natuurlijk zo natuurlijk mogelijk. Waarom zou ik dan opeens zo’n pasgeboren baby’tje wel helemaal insmeren met allemaal middeltjes?

Dus ik ging weer opzoek om het lijstje wat de kraamzorg had afgegeven af te werken en dus een paar middeltjes te kopen voor onze kleine meid. Op zoek naar een product wat natuurlijk was, zonder chemische toevoegingen… Want tot nu toe roepen de producenten dat dit geen kwaad kan, maar is dat echt zo?
Ik kwam uit bij het merk Naïf, een merk wat enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt en is vrij van de volgende ingrediënten:
 • Minerale olie / omdat dit een film op de huid vormt en hierdoor de poriën kunnen verstoppen.
 • Allergene geurstoffen / om allergische reacties te voorkomen.
 • Sodium Laureth Sulfate (SLS/SLES) / Is een schuimvormer, wordt veel gebruikt en kan de huid, ogen iriteren. Plus allergische reacties veroorzaken. 
 • Peg en Synthetische emulgatoren / is niet geschrikt voor beschadigde huid.
 • Chemische concerveermiddelen (zoals parabenen) / Is schadelijk voor het milieu en kan ogen en huid irriteren.  
 • Essentiele oliën / kan allergische reacties veroorzaken.  
Maar wat gebruiken ze dan wel?
 • Katoenzaad olie / hydrateert de huid en zonbeschermings eigenschappen.
 • Zoete amandel olie / voedende olie van zoete amandelen.
 • Bisabolol / kalmerend ingrediënt en afkomstig van kamille. 
 • Avocado olie / beschermt de hoofdhuid tegen uitdrogen.
 • Macadamia olie / zonbeschermende en helende werking
 • Tarwe Proteine (glutenvrij) / afkomstig van tarwe, verstevigd het haar en hydrateert de huid. 
Bron van deze informatie komt van Naïf zelf, dus ik ging natuurlijk ook even de ingrediënten lijst uitpluizen. Waar natuurlijk andere termen opstaan dan wat je op de site kunt lezen. Op zulke momenten ben ik even blij met mijn opleiding voeding, want eigenlijk alle ingrediënten zijn natuurlijk. Uiteraard zit er ook water in en natrium.
Soms snap ik oprecht niet waarom bedrijven altijd de lastige benamingen op verpakkingen zetten, want zo is het voor velen onbegrijpbaar en is het echt net chinees. De zeepjes van hun hebben wel een geur, niet de standaard baby’tjes geur die je misschien gewent bent. Maar meer een zachte geur die niet erg aanwezig is. Eigenlijk is dit wel een standaard geur die je in alle natuurlijke producten tegen komt. Ook in onze natuurlijke waspoeder…
Voor mij voelt dit heel erg goed, wetende dat wij geen kasten vol zeepjes, shampo’s en andere smeermiddeltjes hebben. Dat ik straks onze kleine meid niet insmeer met chemische stofjes en geen geurbommetje in de box heb liggen. Plus dat het ook niet schadelijk is voor moeder aarde! Ook een heel belangrijk punt.
 
Denk jij hier wel eens over na?