Ik weet het nog goed, ik gebruikte Facebook regelmatig en ik had inmiddels al meerdere kleine puntjes mee gemaakt die ik niet zo leuk vond. Zo ontdekte ik dat een vriendin was bevallen… Nee niet van haar zelf, maar haar familie had dit gedeeld met foto en al…
Toen ik net zwanger bleek te zijn was het al wikken en wegen of ik dit op Facebook zou zetten, inmiddels zijn wij zo’n vier a vijf maanden zonder Facebook en hoef ik hier niet meer over na te denken!

Hoe leg je het uit?
Nu is het voor ons in huis wel duidelijk, wij gebruiken hier geen persoonlijke Facebookpagina’s. Delen en bekijken niks van vrienden of familie… Wij vragen mensen persoonlijk hoe het gaat, krijgen de foto’s te zien thuis of via een berichtje. Dat stukje niet hebben brengt heel veel rust, maar wat als straks de kraamvisite komt? Hoe leg je dan uit dat ons meisje niet op sociaal media mag wordt gedeeld…
Dat wij gewoon zelf willen bepalen welke informatie er van ons kleine meisje voor de rest van haar leven op het wereld wijde web rond zal zwerven. Want Facebook is helemaal niet privé zoals mensen het tegenwoordig voelen… Alles wat daar wordt gedeeld blijft ook bewaard…
Even in de bubbel
Terwijl ik nadenk hoe ik dit straks duidelijk ga maken, lijkt het me straks fijn om gewoon even in een bubbel te zitten. Even gewoon puur de kraamweek mee te maken, zonder dat de wereld binnen dringt. Zonder dat iedereen op de stoep staat en verteld wat je zou moeten doen. Wat laten wij eerlijk zijn, juist als je zwanger bent komt iedereen met ongevraagd advies. Over een juiste draagdoek, een wieg of ledikant… Borstvoeging of flesvoeding… Iedereen heeft een mening en wil deze ook graag aan je duidelijk maken.
Nu het einde dichterbij komt, verlang ik wel even naar een bubbel. Naar heerlijk positiviteit en even niet na al dat nadenken, wikken en wegen van wat je zou moeten doen. Natuurlijk realiseer ik mij ook dat niet iedereen direct in de bubbel geraakt, dat had ik immers ook niet met de zwangerschap. Maar het idee is fijn!
Dus als je in de bubbel geraakt wil je ook niet dat de bubbel knapt omdat iemand jouw klein pasgeboren kindje zomaar online gooit. Op het wereld wijde web, voor alle mensen ter wereld.

En ik dan?
Zoals je de laatste maanden wel hebt kunnen zien is er het een en ander veranderd. Opeens sta ik niet continu met mijn gezicht op internet, sinds ik hier schrijf heb ik een andere naam aangenomen. Denk ik na wat ik deel en hoe ik iets deel… Een klein nieuw mensje laat je nadenken, nadenken over de wereld… Over sociaal media en over alles daar omheen.


Niet herkenbaar in beeld…

Zoals sommige al inmiddels doorhebben in mijn omgeving wil ik niet herkenbaar meer online worden gegooid. Niet op andermans pagina’s en dat wil ik ook niet voor onze kleine meid. Hoe het hier straks zal gaan, we zien wel! Maar hier bepaal ik zelf wat ik deel en niet jij.
Hoe ben jij hier mee bezig?
Bron foto één en twee