Vandaag zijn we al weer een paar weken verder dat wij wasbare luiers gebruiken, ik had eigenlijk verwacht dat ik heel veel dingen vies zou vinden. Aangezien ik altijd al de rillingen krijg als iemand zijn tanden poets en dan spuugt in de wasbak. Maar nu na al deze weken kan ik wel vertellen dat ik niet snel iets vies vind van mijn eigen dochter. Ook niet de vuile luiers zelfs niet de gene die vol zitten met mosterdkleurige smeersels…

Ik had voor mijn bevalling een blog geschreven over wasbare luiers vs wegwerp luiers. Ik had ook een prachtige berekening gemaakt die dus niet klopte. Want zowel de wegwerp luiers die ik had gebruikt als nu de wasbare luiers zijn goedkoper.  Vandaag dus een nieuwe berekening en ook mijn ervaring met wasbare luiers, zijn ze makkelijk? Of is het eigenlijk alleen maar een hoop gedoe.

Wat kost het allemaal?

Wegwerpluiers

De luiers die ik tijdens de eerste weken heb gebruikt zijn van kruitvat, dit waren de enige luiers die minder luieruitslag veroorzaakte en toch fijn zaten. Daarom reken ik met deze luiers omdat als ik wegwerpluiers zou gebruiken ik deze weer zou uitkiezen. De bamboe zijn direct eigenlijk afgevallen omdat deze luiers nog al stug waren en hierdoor niet mooi afsloten en minder prettig waren voor ons meisje. De wel bekende Pamers zorgde voor heel veel rode billetjes en deze zou ik dan ook nooit meer gebruiken.

Wanneer je in maatje 1 en 2 zit betaal je zo’n 0,12 cent per luier. Deze maten hebben ook eigenlijk geen aanbiedingen.Wanneer je maatje 3, 4 en 5 zit heb je genoeg aanbiedingen en kun je twee pakken voor 25 euro aanschaffen. Dit is een actie die bijna doorlopend is en dan betaal je zo’n 0,14 cent per luier. Daarom reken ik met het gemiddelde van 0,13 cent.
In het begin gebruik je tussen de 8 a 10 luiers per dag dit loopt terug naar 5 luiers per dag. Daarom reken ik met 7 luiers per dag.

1 luier is 0,13 cent
7 luiers per dag is 49 per week en 2492 luiers voor 1 jaar.
1 jaar wegwerp luiers kost dus 323,96 euro.

Wasbare luiers

Ik heb gekozen voor het Flip systeem naar aanraden van gebruikers en verkopers. Waarom? Omdat je dan niet elke keer de hele luier hoeft te vervangen en natuurlijk wassen, bij een pocket systeem hoor je nog wel eens dat als ze groter worden en meer in één keer plassen kinderen vaker een natte broek kunnen krijgen.

Nu heb ik een compleet pakket besteld bij wasbareluiers.eu voor het bedrag 110 euro. Hiervoor krijg je het volgende:

  • 5 one size overbroekjes
  • 20 boosters
  • 1 wetbeg / is voor je vieze luiers in te bewaren als je onderweg bent
  • 1 rol viscose inlegvellen a 100 st.

Daarnaast is het handig om nog vijf extra boosters aan te schaffen van 16,75 euro.
voor het hele systeem is dus 126,75 euro
Pas als kinderen vastvoedsel krijgen moet je de inlegvellen gebruiken, ons streven is dit te starten bij 6 maanden. Kosten hiervoor zal dan ongeveer 65 euro zijn.

Totaal kosten voor een jaar 191,75 euro

Wassen van de luiers

Wasbare luiers moeten natuurlijk gewassen worden, ik was 1 was extra per week.
Eerst spoel ik de luiers koud met de wasmachine op het programma spoelen en centrifugeren voor ik er andere was bij doe.
De ene keer was ik op 60°C en de andere keer 40°C.

Volgens het NIBUD kost 40°C zo’n 0.13 cent en 60°C kost 0.21 cent.
Omdat ik eerst een koude spoeling doe reken ik met de 0.21 cent.

1 was extra kost dan zo’n 11 euro afgerond, dit is zowel water als elektriciteit.

Totaal kost per jaar de wasbare luiers zo’n 202.75 euro.

Ervaring en Conclusie

Als eerste is het hele verschonen echt niet lastiger dan de wegwerpluiers, je klikt ze makkelijk vast en verwisselt de inlegger ook heel gemakkelijk. Het is ook niet zo dat je als je onderweg bent een grote tas vol extra spullen moet meenemen. Eigenlijk neem je hetzelfde mee, het enige verschil is dat je geen prullenbak hoeft te zoeken.

Ik dacht dat ik wasbare luiers echt heel vies zou vinden, maar er is niks vies aan. Zelfs de spuitluiers die ze regelmatig heeft zijn heel goed te doen. Het enige verschil is dat deze luiers even in een emmer met water worden gezet om het meeste er alvast uit te spoelen.

De één extra was in de week wordt ook gebruikt om de baby kleding of witte was te wassen.  Hierdoor heeft ze meteen minder kleding nodig en is mijn doel van een sobere kledingkast ook meteen geregeld.

De koste voor het eerste jaar schelen zo’n 121,21 euro. Natuurlijk gebruik ik deze luiers het tweede jaar nog steeds hierdoor is de besparing in ieder geval 400 euro.

Dus ik bespaar geld, voel me beter doordat ik minder afval creëer en het is een hele kleine moeite.