Het is inmiddels een aantal weken dat ik mijzelf moeder mag noemen, vaak krijg ik de vraag hoe ik het ervaar en dan antwoord ik altijd met het zelfde antwoord. “Net of het nooit anders is geweest.” Natuurlijk heb ik ook mijn mindere dagen, is de ene dag puur genieten en de volgende dag kan ik ook met mijn handen in het haar zitten. Daarom vandaag 11 vragen over het rauwe moederschap.

1. Beschrijf jouw dag als moeder vandaag in één woord en leg kort uit.

Rust, een heel gek woord natuurlijk om het woord rust als beschrijving te nemen maar ik probeer elke dag rust uit te stralen. Deze rust neemt ons meisje namelijk over en als ik zou gaan stressen omdat ze maar blijft huilen wordt het alleen maar erger. Daarom probeer ik elke dag rustig en geduldig over te komen, of en vooral heel veel lachen! Want ik merk hoe meer je naar je kind lacht, hoe meer ze terug lacht.

2. Wat is het meest uitdagende gedeelte om te ‘connecten’ met andere moeders?

Ik vind het zoizo heel erg lastig om met andere moeders gewoon om te gaan, ik wil namelijk ook gewoon gezellig een gesprek kunnen voeren dat niet over de kinderen gaat. Ik merk altijd dat dit wel heel erg lastig is en er gek genoeg vaak een stilte valt. Maar het meeste lastigste vind ik moeders die roken tijdens en na hun zwangerschap. Dat je een kindje in de auto ziet zitten met papa of mama die heerlijk zit te roken met de ramen dicht. Kom op we weten inmiddels allemaal hoe slecht het is en eigenlijk maak je gewoon je eigen kindje even kapot. Ik kan dat echt niet begrijpen en wil dit ook niet.

Gelukkig roken mijn vriendinnen niet en babbelen ze ook niet enkel over hun kinderen.

3. Deel één vreselijk poep-moment.

Ons meisje heeft de laatste tijd steeds spuitluiers en elke spuitluier is natuurlijk geen pretje. Maar toen ze al elf dagen niet had gepoept en uiteindelijk de wel beruchte spuitluier had hing ik bijna boven de wc. Het stonk zo erg en je kon ruiken en zien dat het wel even te lang binnen had gezeten. Brr nee lekker zijn die spuitluiers niet en al helemaal niet als het behoorlijk wat dagen duurt voor er eentje is.

4. Hoe ga je om met publieke driftbuien van je kind(eren)?

Driftbuien zijn er natuurlijk nog niet echt, wel heeft ze de laatste tijd de neiging om bij elke winkel die wij binnen komen te gaan huilen. Dit doet ze als ze in de kinderwagen ligt en niet als ze in de draagzak zit. In het begin vond ik dit echt super moeilijk, maar nu kan ik vrij ontspannen bij de kassa mijn boodschappen staan af te rekenen. Wel vind ik het heel gek en vervelend dat er dan andere moeders in je kinderwagen komen kijken en zich ermee gaan bemoeien…

5. Eerlijk: hoeveel schermtijd heeft jouw kind?

Ik merkte een week geleden dat ons meisje naar mijn telefoon kijkt als ik er mee bezig ben en vond dit eigenlijk wel grappig dat ze zo gefascineerd naar een Nijntje liedje keek op YouTube. Toen ze later bij ons op schoot zat en ook de tv leek te bekijken vond ik dit inmiddels niet meer grappig en zo werd de tv uitgezet of zij werd in de wipper de andere kant op gedraaid. Nee schermtijd is nog altijd niet van toepassing, ik pas het tv kijken echt aan zodat zij er niet mee in aanraking komt. Zoizo wilde ik zelf eigenlijk geen tv meer kijken, dus nu een extra motivatie. Ow en die telefoon, die leggen we gewoon lekker weg. Zo heb je meer aandacht voor je meisje en kan je dus ook meer genieten.

6. Wat is jullie makkelijke go-to-avondmaaltje wat jullie (te vaak) eten?

Makkelijk eten is natuurlijk de borstvoeding voor onze kleine indiaan, helaas weigert ze nog altijd de fles en zo hangt ze nog elke dag uren aan de borst. Wijzelf eten elke dag toch wel anders en echt een makkelijke standaard maaltijd die vaak terug komt is er eigenlijk niet.

7. Heb je vandaag geschreeuwd, gehuild of het moeilijk gehad vandaag?

Nee het was eigenlijk een heerlijk rustig dagje, om huilen in de winkel te voorkomen zat de kleine madam in de draagzak en zo kon ik ook rustig boodschappen doen. Plus als die kleine huilt is ze moe, heeft ze vieze luier of heeft ze honger. Verder huilde ze eigenlijk niet, alleen raakt ze soms over haar toeren als ze de ene borst wil i.p.v. van de gene die ik aanbied.

8. Wat was het beste moment vandaag als moeder?

Beste moment vind ik eigenlijk een hele gekke vraag. Elk moment van de dag dat je aandacht besteed aan je kindje is toch het beste moment, als ik haar eten geef of een luier verschoon. Met haar speel of haar juist zelf laat spelen? Nee een best moment bestaat niet hoor.

9. Wat is je geheime guilty pleasure om jezelf te belonen als moeder?

Ik beloon mezelf door aan deze blog te werken of te borduren als de kleine indiaan slaapt. Gewoon even een hobby uitvoeren, stiekem zou ik natuurlijk ook graag even een avondje uit willen zonder de kleine madam. Maar aangezien ze vast gegroeid lijkt te zijn aan mijn borst duurt dit nog wel even *smile* en ik vind dat eigenlijk ook helemaal niet erg!

10. Hoe vaak ervaar je schuldgevoelens als moeder?

In het begin vond ik het heel lastig om haar te laten huilen in de box, ze wil graag bezig gehouden worden en moet nu langzaam af en toe zelf leren spelen of inslaap komen. Inmiddels kan ik het zeuren en het echte huilen onderscheiden en vind ik het niet zo lastig meer om gewoon even de was op te hangen terwijl zij zit te jengelen in de box. Uiteindelijk ontdekt ze de babygym of was ze gewoon moe en viel ze in slaap.

11. Deel één ding over het moederschap waar meer over gepraat/gedeeld moet (kunnen) worden.

Eigenlijk is dit maar één ding, iedereen in elkaars waarden te laten met de keuze die je maakt voor je kind. Als ik zeg dat ze een rustdagje verdient of huilerig word in de avond als ze in meerdere armen heeft gelegen overdag dan word ik meestal gek aangekeken. Krijg ik opmerkingen zoals dat ze er aan moet wennen aan prikkels, terwijl ik liever zie dat zij gewoon rustig op haar eigen tempo leert en niet overprikkelt word.

Nee moeders onderling zijn echte killers.

Wat zouden jouw antwoorden zijn?