Al een paar keer heb ik in de moestuinblogjes geschreven over het plan voor mijn moestuin, althans echt wat de bedoeling was werd niet besproken. Vandaag deel ik dan eindelijk het plan, helaas kreeg ik geen feedback van de vereniging en dus vroeg ik het aan mijn buurman. Die gaf aan dat ik helemaal geen goedkeuring nodig heb, zodoende gaan we deze maand langzaam beginnen.

Voor de nieuwe lezers ik heb een volkstuin van 95 m2 en op dit moment liggen er een paar tegels die een terrasje moeten voorstellen met een zelfgemaakte bank door mijn schoonvader. Verder is het eigenlijk één groot stuk zand met groente erop, hierdoor is het heel veel schoffelen en dus onkruid wieden.

Bakken

De bedoeling is dat wij van oude schuttingplanken straks veertien bakken gaan bouwen, hierdoor komt er een verhoging tegen het water en zo kan ik ook echt in vakken gaan werken. Hopelijk meer overzicht en hierdoor minder onkruid. Bij de bakken komt er ook één bak voor de aardbeien, deze word met een soort stelling erover heen die ik makkelijk open kan doen om de aardbeien te plukken en zo de vogels er niet bij kunnen. Ook is het idee om straks als de aardbeien groeien er stro als mulchlaag ertussen te leggen. Zo gaan de aardbeien ook niet rotten en slakken vinden stro nu eenmaal minder prettig.

Een pad

Als de bakken er staan is de bedoeling dat het zwarte zand word afgedekt zodat hier geen onkruid meer kan groeien. Zo heb ik minder onkruid en hopelijk minder gras! Dit is een groot probleem op de tuin en hierdoor is er echt zo veel werk elke keer. Door het losse zand te bedekken met houtsnippers zorg ik er ook voor dat de grond vochtiger blijft en dus straks ook minder water nodig heeft.

Ook hoop ik de bakken straks met een mulchlaag te bedekken als er groente staat, tegen onkruid en minder water geven.

Meer van de tuin eten

Dit jaar heb ik natuurlijk niet het beste jaar gehad, ik was zwanger en belande al heel snel op de bank. De tuin kwam wel opgang maar toch minder dan gewenst, ook na de bevalling heb ik nog een tijd nodig om bij te komen en weer echt vol de tuin op te kunnen pakken. Plus we hebben een hele natte paar weken in Noord Holland achter de rug.

Dus hopelijk is aankomend jaar beter, kunnen we meer van de tuin oogsten en ook meer wecken. Het doel is om wel tachtig procent van de groente in de zomer te kunnen oogsten. Ik ben heel benieuwd of dit gaat lukken!

Bloemen

Zoals je kunt zien staan er ook meer bloemen op de tuin, een beetje kleur vind ik wel gezellig. Ook kun je zo je eigen boeket in huis neerzetten! De bijen van de imker zullen ook blij worden en het is ook een beetje opvulling.

Composteren

Ja ik heb een compostbak en nee ik gebruik hem eigenlijk nog niet, slecht he! Zowel op de tuin als bij huis wil ik meer gaan composteren om zo al het groenafval eigenlijk zelf tot compost voor de tuin om te toveren. Dat wordt nog even inlezen, iets wat ik aankomende tijd toch wel even meer moet doen!

__________________

Genoeg leuke plannen dus voor aankomend jaar en genoeg leuke plannen nog om dit jaar te doen, duimen jullie dus voor een droge rustige winter? Want met alle regen nu komt er niks van terecht. Wij kunnen nu zwemmen op de volkstuin.

 

klik op de foto voor een grotere foto