Het is september en vorig jaar kwam er nog genoeg lekkers uit de tuin, maar dit jaar is het jaar eigenlijk wel voorbij! Na dat er in een korte tijd even 225 ml water is gevallen stonden alle tuinen blank. Hebben de sloten het hier moeilijk om al het water af te voeren en stond er zelfs water in onze berging, het grondwaterniveau was nog nooit zo hoog geweest. Nee het moestuin seizoen is nu helaas wel weggespoeld.

Terwijl ik half slaperig naar de tuin ging had ik echt geen zin om iets te doen. Ik was zo moe, iets wat je natuurlijk wel krijgt met zo’n klein meisje in huis. Maar toch liep ik richting de tuin en zag ik een groene laag onkruid en verder wat verdronken groentes. De mais was grotendeels opgegeten door de vogels, de bonen waren echt over en de kolen, boerenkool waren verdronken.

Eenmaal bezig begon ik maar de bonen op te ruimen, de stokken op te bergen en zo kan er straks als het droog is een inhaalslag gemaakt worden met het onkruid. Ook de mais moet nog opgeruimt worden en dan staat er enkel nog wat bleekselderij in de tuin. Deze ga ik binnenkort in één keer oogsten en invriezen, altijd lekker in de stoofpotjes. Ik heb opeens ook wel heel veel zin in volgend jaar, wanneer de tuin opnieuw is ingedeeld zoals ik hier beschreef.

Maar voor nu wordt het eerst winter klaar maken en de planning uitvoeren. Wat ik trouwens dit jaar heb geoogst? Dat kun je hier vinden, wonderbaarlijk genoeg meer kilo’s dan het eerste jaar. Dat terwijl ik dit jaar echt amper op de tuin heb kunnen werken door de zwangerschap.

Nu hopen om minder regen en meer zonuren voor eind september en oktober.