Het moestuin seizoen is voorbij en zo ook al het heerlijke fruit wat uit mijn achtertuin kwam, de tuin is inmiddels bijna kaal en de foto’s die je dan nog kan maken zijn beperkt. Straks misschien nog als er sneeuw ligt, misschien wat echt een dik pak sneeuw is al weer zo lang geleden.

Maar het is dus stil in de tuin, nu zou ik alles kunnen snoeien en opruimen in de tuin. Maar dit doen wij niet, ik laat alles heerlijk liggen waar het ligt en zo kan de natuur zijn eigen ding doen in de tuin. Naast dat er in de hoek van de tuin een soort composthoop is ontstaan waarop de bamboestruik heel goed groeit laat ik de frambozen, bramen, oude takjes van bloemen allemaal zitten.

De slakken hebben nu vrij spel en tegenwoordig vind ik het prima dat ze in mijn achtertuin leven, net als de vele spinnen die overal hun spinnenwebben hebben uitgehangen. Soms even lastig met als je op de fiets weg wilt, maar ze halen zoveel beestjes uit de lucht. Inmiddels ben ik al slakken, spinnenwebben, wormen, hommels, bijen, pissebedden, van alle soort vliegende vliegjes achtige en helaas ook wespen tegen gekomen in de tuin. Ow en allemaal verschillende kleurige insecten waarvan ik de naam niet ken.

Het is daardoor nu een grote speeltuin voor Pip de kat, vooral als ze lekker op de composthoop zit in de tuin. Wanneer wij ooit mogen verhuizen hoop ik een wormencomposthoop in de tuin te kunnen creëren waardoor alle keukenafval terug de natuur in gaat. Maar dat is voor de toekomst, nu is het enkel ons tuinafval wat allemaal op één grote hoop verdwijnt onder de baboe. Met gevolg dat de bamboe inmiddels heel mooi hoog en vol is geworden.

Maar het is herfst in de tuin en ik zal er niet zo veel meer doen, het gras hoeft niet meer bijgehouden te worden en het onkruid halen we volgende lente wel weer weg. De laatste bramen en frambozen zijn voor de vogels en verder zal het rustig zijn. Ik begin nu al stiekem uit te kijken naar de lente dat alles weer opnieuw in bloei komt, dat er weer tomaten in de tuin groeien en rode bessen. Dat de bomen weer vol blad geraken want hier zijn de bomen bijna allemaal al kaal.

De natuur neemt haar pauze, haar winterslaap en dat doen wij ook een beetje. Wij verhuizen onszelf heerlijk naar binnen waar we spelletjes spelen, handwerken, knuffelen, lezen en muziek luisteren. Wachtend op de lente, waar de bloemen bloeien en de zon je opwarmt naar koude dagen. Want het mag wel weer een keer echt winter zijn, maar ik denk dat dit helaas wel uitblijft.