Terwijl ik het gerammel van haar nieuwe dubbele sambabal hoor op de achtergrond zit ik na te denken over speelgoed. Soms vliegt er opeens de gedachte door mijn hoofd dat actief speelgoed ook wel heel makkelijk is. (speelgoed met batterij wat jouw kind vermaakt en hierdoor hoeft een kind zichzelf niet te vermaken) Maar toch heb ik dit nog altijd niet in huis. Waarom niet en wat heb ik dan wel voor een zes maanden oude baby? Ik vertel het jou vandaag!

Terwijl ik zelf altijd de kriebels krijg van speelgoed dat geluid of licht maakt door middel van een simpel knopje in te drukken, ben ik stiekem van mening dat dit ook niet echt de creativiteit van je kind bevorderd. Wanneer een kindje simpel een knopje indrukt en vermaakt wordt hoeft zij niet zelf te bedenken hoe ze iets kan gebruiken. Zo kan een rammelaar iets zijn om te rammelen met je handen. Maar je kan er ook met je voeten mee spelen, rond gooien in de box, in je mond steken en verzin het nog meer.

Maar ook voor het milieu lijkt dit mij toch beter. Batterijen zijn natuurlijk niet heel milieuvriendelijk, ook is het speelgoed meestal niet heel duurzaam geproduceerd. Denk aan de grondstoffen en de mensen die het in elkaar moesten zetten. Dit is wel een extra puntje dat er voor zorgt dat het plastic, gevuld met batterijen en kleurrijke speelgoed buiten de deur is gebleven.

Oké ik heb ook wel eens gewenst om zo’n mobiel boven de box te hebben die rondjes draait, lichtjes geeft en zo je baby vermaakt. Soms leek dit in het verleden makkelijk, maar nu ons meisje steeds meer kan vind ik het niet nodig. Ik weet nog hoe ik uren zelf kon spelen met een paar barbies en een poppenhuis, hele verhalen kwamen naar boven. Maar wat heeft onze kleine madam dan wel in haar box liggen?

 • Een houten babygym,
  Dit is echt haar lievelingsspeeltje en ze speelt er heel erg veel mee. Ze probeert zichzelf op te trekken, trapt de babygym vol plezier om en rammelt er op los met de vos. De vos zorgt er ook voor dat ze regelmatig heerlijk op haar zij ligt te spelen. Ze speelt dus hiermee graag met haar handen en voeten, net een aapje in de box als ze aan het spelen is.
 • Kraakboekjes
  Ze heeft twee boekjes, de gene met clown is vrij hard en heeft alleen maar krakende bladzijdes. Gonnie zoekt Gijsje is een zacht stoffen boekje met maar één kraakbladzijde. Na de babygym is dit haar favoriete bezigheid en één van deze twee gaat dan ook altijd mee op pad.
 • Snuf de rammelaar
  Deze rammelaar heb ik zelfgemaakt en op dit moment speelt ze er eigenlijk niet mee. Hij is vrij onhandig nog voor haar en ze kan er dus nog niet echt iets mee. Al moeten de oren het soms wel ontgelden, maar rammelen ho maar.
 • Dubbele sambabal
  Sinds deze week heeft ze een dubbele sambabal en ze is er gek op. Ze rammelt er echt op los en ook hierbij speelt ze op alle gekke manieren ermee. Ze lijkt soms echt een aapje, het is gewoon heerlijk om naar te kijken. Hoezo een tv nodig? Ik heb een spelend meisje en dat is veel leuker om naar te kijken.
 • Bijtring met houten bal.
  Deze heb ik gekregen. Als bijtring helaas werkt hij nog niet zo goed, ze wil nog altijd niks anders in haar mond dan mijn vingers of haar eigen handen. Maar aan het leren koord trekken is natuurlijk altijd wel leuk. Deze bijtring is overigens gemaakt van een rond bot, houten bal en leren koord. Makkelijker kan niet toch?

Ik merk door dit speelgoed dat ze zichzelf echt wel goed kan vermaken, ze speelt op alle gekke manieren en is echt momenteel bezig met haar handjes te leren besturen. Ze kijkt vol concentratie naar haar handen als ze ze beweegt, pakt alles steeds beter vast en als ze boos is trapt ze alles rustig omver.

Ook heb ik dit alles gewoon in de box liggen, zo kan ze zelf beslissen waar ze lekker mee speelt. Tot nu toe ben ik heel blij dat het speelgoed met batterijen nog buiten de deur is gebleven. Ik hoop dit ook nog wel een tijdje te houden, straks als ze wat ouder is komt er vast nog een grote sambabal, trommeltje, loop/poppenwagen en ander speelgoed in huis. Speelgoed mag hier in huis gewoon geluid maken, maar liever niet door simpel een knopje in te drukken.

Voor nu is er ook nog niet zoveel nodig, zolang ze niet kruipt ligt ze heerlijk in haar box te spelen. Kijkt ze rond als ze zit door middel van het voedingskussen of ligt ze in de wipper te kijken hoe ik kook.

Hoe kijk jij naar actief of passief speelgoed?