Toen ik zwanger was wist ik het eigenlijk al. Ik zou ons meisje naar een gastouder brengen, maar toen kwamen al die schandalen en nare berichten over de opvang en gastouders. Toen besloot ik toch maar voor het eerst mijn kop in het zand te steken, want door al die meldingen word je enkel maar bang gemaakt en als ik mijn gevoel de beslissing zou laten maken bleef ik alle dagen thuis. Maar zowel voor mij persoonlijk als voor de portemonnee zou het thuis zitten geen optie zijn.

Toen begon mijn zoektocht, dat de gastouder nog altijd boven aan stond was al snel duidelijk. Toch zag ik een groene kinderopvang bij ons in de buurt, het trok mijn aandacht en zo ging ik op onderzoek uit. Helaas, ook daar heel veel kindertjes onder één leidster. Dat betekend toch als snel minder persoonlijke aandacht, minder kunnen corrigeren van kindertjes met fout gedrag. Iets wat wel belangrijk is omdat een kindje alles kopieert. Meer snotneuzen en vooral minder flexibel kunnen zijn met halen en brengen.

Ook de opvang bij ons een straat verder viel al snel af toen ik de leidsters zag staan, ze kwamen niet echt geïnteresseerd over en merkte echt dat het werk voor ze was. Ook was het Nederland dat ik de leidsters hoorde spreken bij deze opvang niet echt om naar huis te schrijven. Verder was het een erg kleine opvang, kleine ruimtes en veel kinderen. Er ging dus een streep door het hele opvang idee en zo ging de zoektocht verder naar een gastouder.

De zoektocht ging verder en al snel kwam ik een gastouder tegen zo’n zes minuten met de fiets van ons huis vandaan. Maar helaas zij hanteerde eigenlijk de zelfde werkwijze qua uren als de opvang. Zo zochten wij verder en kwamen wij onze huidige gastouder tegen, de eerste vreemde die ons meisje niet liet huilen. Ons meisje is nog al eenkennig en de gastouder wist haar op zo’n rustige manier tevreden te houden. Manlief en ik werden er gewoon stil van, ook had ze iets meer onze smaak van opvoeden. Kon je zien dat zij kinderen opving omdat ze het echt leuk vind, regelt ze vele knutselwerkjes, doet ze kringgesprekken, zingen liedjes en nog veel meer!

Onze dochter zal daar Engels leren omdat de gastouder oorspronkelijk Engelse lerares was, misschien leert ze zelfs een vleugje Russisch omdat de gastouder van origine Russisch is. Het kleine meisje hier leert dus al heel vroeg Engels op een leuke manier van liedjes zingen, soms beetje babbelen. Altijd handig is dat ze dat nu al langzaam mee krijgt en dat Russisch, ach dat is eigenlijk wel grappig en misschien leren wij zelf dan ook nog wel een paar woordjes.

Waarom ik het ook belangrijk vind dat ze ergens naar toe gaat waar meer kindjes zijn, dat is omdat ze dan leert samen spelen en delen. Bij onze gastouder zijn dit kinderen van alle leeftijden en daar leert ze dus van alles dat  ze hier dus niet zal leren omdat ze geen broertje of zusje heeft.

Natuurlijk is het wennen voor zowel ons als voor ons meisje, opeens gaat ze twee dagen naar de gastouder en één dag naar mijn schoonouders. Zei zal leren om met andere kinderen om te gaan en de eerste paar keren ging het super goed. Ik ben heel blij dat ik voor een gastouder heb gekozen, de omgang met de gastouder is zo ontspannen en mocht ik nu opeens geen werk hebben voor een dag, dan kost het mij geen 5,15 per uur. Enige nadeel is dat ook zij natuurlijk vakantie dagen heeft, dan wordt het maar de familie extra lief aankijken.

Gaat jouw kindje naar een gastouder of opvang?