Oh wat was het opeens koud, het had gevroren aan de grond en het was voor het eerst sinds dagen droog. Vriendlief was thuis en zo besloot ik op de fiets te stappen en naar de volkstuin te gaan om te zorgen dat ik dit jaar niet meer gebeld zou worden.

Door dat de grond koud was kon ik vrij makkelijk aan het werk, het schoffelen zou dit jaar niet meer lukken omdat het te nat was en zo besloot ik toch maar om mijn hele tuin te spitten. 95 vierkante meter grond zou wel even een klus zijn. Het is ook nog eens kleigrond en daarom was het ook wel een keer goed om te spitten.

De hoeveelheid wormen die ik tegen kwam was om vrolijk van te worden. Het leven onder de grond was wel goed en hopelijk is het aankomend jaar mijn aarde ook niet zo heel erg hard meer. Kleigrond is nu eenmaal niet echt makkelijk om mee te tuinieren. Enkel het stukje bij de bank spitte ik niet, daar staan de blauwe bessen, rabarber en vijver. Al is er nog wel wat op te ruimen aan die kant.

Bij de buurman was de tuin prachtig bijgehouden, had hij houtsnippers gestrooid en stonden er nog pompoenen her en der kleur te geven aan de tuin. Aan het einde van het spitten was de grond weer erg nat geworden en zo ging ik met hele vieze schoenen naar huis.

Maar ik mocht ook nog wat oogsten op de tuin en dat was wel een hele mooie lading pastinaken. Zo’n 1531 gram en dat is een hele mooie oogst. 660 gram meer dan vorig jaar en dat terwijl het eigenlijk een slecht jaar was!

Ik ben blij dat de tuin voor dit jaar klaar is, ondanks het slechte jaar heb ik toch zo’n 38,273 kilo van de tuin gehaald en dat is toch 4,5 kilo meer dan vorig jaar. Met andere woorden, zo slecht was het jaar helemaal niet, ik was er alleen zo weinig!

Ik ben zo benieuwd hoe 2018 gaat zijn, ik blijf gek op de cijfers en mocht je nieuwschierig zijn wat ik nu geoogst heb en hoeveel. Klik dan even hier, daar staan grafiekjes van wat ik tot nu toe van de tuin heb geoogst de afgelopen jaren.