Oké boem, die titel is wel even een binnenkomer hé. Laat ik meteen er maar bij zeggen dat dit geen pleidooi wordt om vlees te kunnen eten of juist niet te mogen eten. Nee dit wordt een blogje over bewust wording wat er achter jouw stukje kaas, glas melk en gebakken eitje schuil gaat. Want iedereen denkt bijna wel als ik geen vlees eet dan worden er ook geen dieren voor mijn voedsel geslacht. Fout, dat wordt dus wel!

Nee ik ben zelf geen honderd procent veganist, al zou ik dit ergens wel willen zijn. Nee ik ben ook geen honderd procent vegetariër op dit moment. Laten we zeggen dat ik een eter ben die nog altijd op zoek is naar de juiste balans tussen lekker eten, lekker voor je lichaam, fijn voor de portemonnee en dat ene stemmetje in je hoofd die steeds maar dingen roept en vind.

Maar één ding ben ik wel, bewust van wat ik eet een oorsprong heeft. Ja ik ben een tijd vegetarisch geweest, dacht niet verder na en dacht dus dat ik goed bezig was voor mijn lichaam, geest en het dierenleed. Super naïef en waarom? Omdat je als vegetariër wel zuivel en eieren eet, misschien denk je nu wel meteen van “ja maar een vegetariër eet geen vlees”. Klopt maar toch sterven er dieren voor zijn of haar eten.

Melk, kaas en eieren kosten levens.

Laten we het even bij de melk en kaas houden, want de meeste vegetarische gerechten zijn met de heerlijkste kaas soorten. De ontbijtjes met yoghurt of melk samen met granen en fruit. Maar een koe geeft natuurlijk niet zomaar melk, net als mensen moet een koe een kalf/kindje hebben gehad om de melkproductie om gang te brengen. Maar voor al die kalfjes is er natuurlijk geen plek op de wereld, zoveel melkkoeien hebben wij niet nodig en vergeet dan niet de stieren, daar zijn er helemaal weinig van nodig.

Je raad het al, hup naar de slacht!

Dan heb je nog dat lekkere stukje kaas, heerlijk romig en nog lekkerder over je pasta of door je salade. Maar naast dat er voor een stukje kaas heel veel melk nodig is, kun je nog meer slachtoffers maken als je niet oplet. Want wanneer je echte Nederlandse kaas eet die enkel op oud recept mag worden gemaakt, dan sterven er extra kalfjes voor het stukje kaas. Want die kaas wordt gemaakt met stremsel, laat nu net dat ingrediënt gewonnen worden uit maagjes van kleine schattige kalfjes. Maar uiteraard kies je als vegetariër natuurlijk voor kaas gemaakt met microbieel stremsel en dan sterven er geen kalfjes voor hun maagjes.

Ook bij eieren worden er mannetjes geboren, helaas zijn ook die niet gewenst en zullen die kuikens allemaal worden omgetoverd tot veevoer.

Dus denken dat je geen slachtoffers maakt door geen vlees te eten is wel een klein beetje naïef, eigenlijk zou je dus als je melk en kaas wilt eten ook het bijproduct moeten eten. Af en toe eens kalfsvlees op je bord zodat de kalfjes niet tot veevoer eindigen. Maar wat je uiteindelijk op jouw eigen bord legt is helemaal jouw eigen keuze, niemand zegt wat je zou moeten doen. Maar wat ik wel vind is dat iedereen moet weten waar zijn eten van komt en gemaakt is, plus wat voor belasting jouw eten heeft voor het milieu.

De industrie is minder vriendelijk dan je misschien denkt,
maar wist jij dit?