Terwijl wij rustig op de bank hangen, knuffelen en spelen tot we er moe van zijn. Is ons meisje gewoon al weer acht maanden oud. Elke maand er bij sta ik er even bij stil, het is iets moois een maand verder en vooral bij zo’n klein meisje kan er heel veel gebeuren in zo’n maand. Hoe is ze gegroeid, hoe slaapt ze en wat kan ze er allemaal inmiddels?

Groei

Hoeveel ons meisje weegt, ik weet het niet. Tegenwoordig werk ik op dinsdag en in het begin ging ik nog wel eens naar het inloopspreekuur bij het consultatiebureau om even te wegen. Maar inmiddels draagt ze haar meeste kleren maat 74 en ja dat valt nog wel wat groot uit in de breedte.  Ze zou eigenlijk maat 68 denk ik ook nog wel aankunnen, maar die had ik als truitjes en shirts eigenlijk een beetje overgeslagen, plus de broekjes zouden nu echt veel te kort zijn met haar lange benen.

Maar volgens mij groeit ze goed, alle kleren worden langzaam wat korter. Enkel blijven de kleuren toch allemaal wel een beetje groot bij haar buik, ze blijft lang en slank volgens mij. Maar dat weten wij begin februari, dan word ze weer eens gewogen en haar lengte opgemeten.

Eten

Wat zit ze daar toch heerlijk met een smikkelstick, maar deze hapjes zijn eigenlijk nog maar twee keer in haar handjes geweest. Want buiten de fles om vind ze de rest niet zo interessant. De ene dag wil ze wel een groente hapje en is ze naar 3 a 4 hapjes klaar, de andere dag doet ze haar mond niet open en lijkt ze net een omaatje zonder tanden. Nee, ondanks wij het heerlijk allemaal aanbieden lijkt ze er nog niet zo klaar voor.

We zijn wel overgestapt van duur merk babyvoeding naar huismerk, van 13,29 euro naar 6,79 euro. Eerlijk gezegd heb ik meteen een beetje spijt dat wij dit niet eerder hebben gedaan, want nu vraag ik mij toch af waarom het zes euro moet schelen terwijl er het zelfde inzit… Tegenwoordig wil ze ook wel drinken als ze bij ons zit, iets wat een paar maanden geleden ondenkbaar was. De fles vast willen houden tijdens het eten, nee dat wil ze zeker nog niet. Ze speelt liever wat met haar voeten of ligt echt rustig te drinken zonder enige beweging.

 

Ontwikkeling

Nog altijd krijg ik wel vaak de vraag of ze al kruipt, rolt, zit en nog veel meer. Maar nee ze kruipt nog niet, rolt meer per ongeluk naar haar buik waardoor ze het op een huilen zet. Ze wil wel heel graag zitten en zet haar daarom in de box tussen het voedingskussen. Ze is nog altijd lekker veel met haar handjes en voetjes bezig, soms lijkt ze echt een aapje. Haar beetjes willen wel graag vooruit, maar ze neemt haar armen nog niet mee. Wanneer ze die heeft ontdekt hoe te gebruiken denk ik dat ze zo weg is, maar tot die tijd is het stiekem ook wel makkelijk dat ik er niet achteraan hoef de hele dag.

Het timmeren en herrie maken heeft ze wel ontdekt, vooral met hout speelgoed kan je natuurlijk lekker timmeren. Iets wat ze dan ook heerlijk doet tegen de spijlen van de box of op tafel als ze in de kinderstoel zit.

Terwijl ze nog niet echt richting het kruipen lijkt te gaan brabbelt ze wel heel erg veel. Vind ze het leuk om klanken na te doen en staart ze je echt aan wanneer je voorleest of tegen haar praat. Ze is dan echt een spons die alles in haar opneemt. Ook ligt ze soms heerlijk naar muziek te luisteren of als we wandelen kijkt ze zo een uurtje rond zonder problemen.

Slapen

Het slapen en eten zijn twee onderwerpen waar blijkbaar het meest onderling en tegen de dokter over gelogen wordt. Waarom? Misschien door de druk dat kinderen al snel zouden moeten doorslapen? Maar wij doen hier niet aan mee, nee ons meisje slaapt niet door en heeft gewoon nog een fles in de avond nodig. De avonden verschillen ook heel erg, de ene avond slaapt ze van 18:00 tot 00:00 en dan een fles daarna van 00:30 tot 06:00. Andere dagen zijn 18:00 tot 21:00 en dan 21:30 tot 00:00 en daarna nog een voeding om 03:30.

Ze wisselt maar ik mag wel zeggen dat ze de laatste dagen om 00:30 komt en daarna doorslaapt tot 6 uur. Die extra voeding in de nacht schijnt heel goed te zijn voor de hersentjes en dat houden wij maar in ons achterhoofd. Nu dat we de voedingen samen doen, afwisselen en niet alle voedingen op mij neer komen gaat het ook wat makkelijker. Maar wanneer je beide werkt is het ook wel logisch dat je meer samen doet.


Acht maanden al weer, nog even en we mogen haar verjaardag vieren. De tijd vliegt zo hard en het is zo leuk om steeds meer veranderingen te zien bij haar. Zoals haar haar dat opeens groeit of wanneer ze na een voeding bij jou in slaap valt. Dan kan ik echt veel even een traantje weg pinken.