Het is de laatste maanden eigenlijk wel stil omtrent recepten hier op de blog, nu zijn deze berichten ook altijd het minst goed gelezen dat moet ik meteen even toegeven. Maar echt lekker bezig zijn in de keuken was er even niet zo bij, plus eten fotograferen in de winter is echt niet te doen.

Maar ik heb toch niet stil gezeten, zo ruimde ik de keuken op. Maakte een weekmenu zonder vlees, vis, melk, kaas, boter en eieren. Bekeek wat wij allemaal nog in de keuken hebben en werd eigenlijk wel erg vrolijk met het resultaat. Onbewust is er toch een basis ontstaan van toch wel gezonde producten die heel veel worden gebruikt en dus eigenlijk altijd in huis is. Wat dit allemaal is? Ik zal het eens vertellen en ben ook benieuwd wat jij ook in huis hebt.

Sinds een paar dagen zijn de theezakjes echt op en gebruik ik enkel nog losse thee, dit is groene thee, gewone zwarte thee, rooibos en een winter melange met zwarte thee, appel en kaneel. De zakjes zijn vervangen door een fijne houder die je steeds kunt hergebruiken.

Staan er standaard in de hoge potten gierst, rode linzen, couscous, bulgur, havermout, edelgistvlokken, risotto rijst, macaroni, spaghetti voor manlief en natuurlijk zilvervliesrijst. Dan staan er ook nog allerlei noten, gedroogd fruit, cacaopoeder, honing zaden en pitten in de kast om je eten voedzamer en lekkerder te maken dan enkel maar groente.

Ja als je vegetarisch of veganistisch kookt gebruik je meer kruiden zeggen de altijd. Nou dat valt eigenlijk wel mee. Met welke kruiden ik heel veel kook en dus eigenlijk de basis is? Dat zijn: kurkuma, kaneel, kerrie, paprika poeder, gember, komijn, gedroogde peterselie, zout en peper. Meer eigenlijk niet en in koekjes, smoothies gebruik ik nog vanillearoma. Owja en dan de oliën nog, daar gebruik ik sojaolie, olijfolie en azijn. Ook staat er nog agaragar in de kast en bouillonpoeder. Dan heb je nog allerlei soorten bonen die ik heel veel gebruik, maar die koop ik eigenlijk wanneer ik ze nodig heb in glas of blik. Zoals bruine bonen, kidneybonen, witte bonen, zwarte bonen en cannellinibonen.

Terwijl ik dit zo aan het opsommen ben besef ik mij wel dat dit niet in elke keuken zal staan. Kende jij gierst bijvoorbeeld? Of gebruik jij wel eens rode linzen? Door dat ik de meeste producten wel in iets grote verpakking koop scheelt het ook wel weer in prijs. Want ik denk dat simpel aardappelen, groente en een stukje vlees altijd goedkoper en makkelijker zou zijn. Maar ik word daar gewoon echt niet blij van!

Wat heb jij standaard in huis?
Gebruik je net zo vaak bonen, zaden, noten en al die granen?