Wij zijn inmiddels twee weken verder toen ik vertelde dat ik een weekje veganistisch zou gaan eten, alles zou ik bij houden om zo een prachtig overzicht te krijgen of ik alle voedingstoffen binnen kreeg die een mens minimaal nodig heeft. Hoe is deze wandeling gegaan en kreeg ik alles binnen?

Hier wandel ik heerlijk met mijn voeten in het water, de warmte van de zon op de huid. Maar in de keuken was het wel even lastig om genoeg te eten, want om eerlijk te zijn snack ik of eet ik gewoon te weinig… Door het in te vullen ben je bewust met alles wat je in je mond stopt en zo krijg je een heel mooi beeld.

Alles wat ik at heb ik opgeschreven, van een koekje, groentes tot vegan ijs. Alles en zo kreeg ik 14 van de 27 punten op groen. Maar wat kwam dan op groen en wat bleef rood of geel.

Dit kreeg ik teveel binnen
 • Vet…
  Vetten geven je lichaam energie. Er zijn twee soorten vet: verzadigd vet en onverzadigd vet. Van verzadigd vet kun je beter niet te veel eten. Beter kun je kiezen voor onverzadigd vet, want dit is beter voor je cholesterol. Daardoor heb je minder kans op hart- en vaatziekten. In vergelijking met eiwit en koolhydraten levert vet twee keer zoveel energie.
Dit kreeg ik te weinig binnen
 • Energie Kcal
 • Zout
  is een bestanddeel van zout, het houdt onder meer de hoeveelheid vocht van je lichaam op peil en speelt een rol bij het regelen van de bloeddruk.
 • Natrium
  Zie opmerking zout
 • Calcium
  is nodig voor de opbouw en het in stand houden van je skelet en je gebit. Ook speelt dit mineraal een rol bij de stolling van bloed en de werking van zenuwen en spieren.
 • Ijzer
  is nodig voor zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Heb je een ijzertekort, dan kun je bloedarmoede krijgen.
 • Selenium
  is een mineraal dat helpt om de structuur van je lichaamscellen in stand te houden. Het werkt als antioxidant.
 • Zink Net aan niet genoeg
  zorgt voor een goede groei en weerstand tegen ziekten. Ook draagt het bij aan je smaakbeleving.
 • Vitamine D Net aan niet genoeg
  is nodig voor stevige botten en tanden. Deze vitamine zorgt voor calciumopname uit de voeding en legt dit vast in de botten. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Deze hoeveelheid is niet altijd genoeg voor iedereen. Daarom is ook vitamine D uit eten nodig.
 • Foliumzuur Net aan niet genoeg
  is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en speelt een rol bij de groei en het in stand houden van het lichaam.
 • Vitamine B12
  is nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en voor een goede werking van het zenuwstelsel.
 • Nicotinezuur Net aan niet genoeg
  speelt een rol bij de energievoorziening van het lichaam.
 • Jodium Net aan niet genoeg
  is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Dit kreeg ik genoeg binnen
 • Verzadigde vet
  geven je lichaam energie. Er zijn twee soorten vet: verzadigd vet en onverzadigd vet. Van verzadigd vet kun je beter niet te veel eten. Beter kun je kiezen voor onverzadigd vet, want dit is beter voor je cholesterol. Daardoor heb je minder kans op hart- en vaatziekten. In vergelijking met eiwit en koolhydraten levert vet twee keer zoveel energie.
 • Eiwit
  zijn belangrijk voor de opbouw en het in stand houden van lichaamscellen en daarnaast leveren ze ook energie.
 • Koolhydraten
  (zetmeel en suikers) geven je lichaam energie.
 • Vezels
  zijn nodig voor een goede darmwerking en geven een vol gevoel.
 • Alcohol
  niet gedronken en je mag max 1 glas per dag
 • Water
  Je lichaam bestaat grotendeels uit water, dit water is onder anderen nodig voor je vervoer van voedingstoffen en het verwijderen van afvalstoffen. Ook helpt het om je lichaam op de juiste temperatuur te houden.
 • Kalium
  speelt een rol bij het op peil houden van de hoeveelheid vocht in je lichaam en heeft een gunstig effect op de bloeddruk. Daarnaast is kalium belangrijk voor een goede werking van spieren en het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel.
 • Magnesium
  is nodig om energie uit eten te halen en voor een goede spierfunctie.
 • Vitamine A
  zorgt voor een goed zicht, voor groei, een gezonde huid en weerstand tegen ziekten.
 • Vitamine E
  speelt een rol in de rode bloedcellen en beschermt de celstructuur.
 • Vitamine B1
  is nodig voor de energievoorziening. Verder speelt het een rol bij de verbranding van koolhydraten en bij de werking van het zenuwstelsel.
 • Vitamine B2
  is speelt een rol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten uit de voeding.
 • Vitamine B6
  is nodig voor de opbouw en afbraak van eiwitten. Verder speelt het een rol bij de afweer, de groei, de bloedaanmaak en de werking van het zenuwstelsel.
 • Vitamine C
  beschermt de celstructuur. Ook is vitamine C essentieel voor een goede wondgenezing. Vitamine C bevordert de opname van ijzer en draagt bij aan een betere weerstand.

Wat een lange lijst hé, ik heb bewust ook bijgeschreven wat het doet, de tekorten had ik groot en deel wel kunnen tackelen met meer om mijn eten te letten. Maar voor Vitamine B12 had ik netjes een supplement moeten slikken omdat dit enkel uit dierlijke producten komt. Energie of wel Kcal zie ik op dit moment niet als een tekort, het is al meer dat ik at en ik moet natuurlijk ook niet teveel gaan eten! Anders haal ik mijn doel nooit om weer een gezonde bmi te verkrijgen.

Het was heel leuk om alles bij te houden en hier ga ik dan ook nog even mee door. Met 100 % veganistisch eten niet, simpel weg omdat ik mij vooral wil focussen op afwisselend eten en alle stoffen binnen krijgen. Laat ik nu ook geen supplementen willen slikken, dan wordt het toch wel een eitje eten bijvoorbeeld.

De aankomende tijd ga ik proberen om alles voldoende binnen te krijgen en van die standaard vier boterhammen brood met pindakaas af te komen die ik mee neem naar mijn werk. Volgens het voedinscentrum moet ik het volgende binnen krijgen, wat rood is ga ik mij zoizo niet aan houden:

 • 250 gram groente
 • 2 porties fruit
 • 4-5 volkoren boterhammen
 • 4-5 opscheplepels volkoren graandproducten of 4-5 aardappelen
 • 1 portie vis / peulvruchten / vlees
 • 25 gram ongezouten noten
 • 2 – 3 porties zuivel
 • 40 gram kaas
 • 40 gram smeer- bereidingsvetten
 • 1,5 – 2 liter vocht

Veel rood he, maar ik vind het hele je moet brood eten nog altijd onzin en zuivel wil ik nog altijd zoveel mogelijk laten staan. Plus 4 a 5 opscheplepels vind ik ook vrij veel. Wil liever wat meer groente eten, noten, peulvruchten en dat soort dingen.

Het wordt weer een hele leuke zoektocht, daar heb ik niet echt de tijd voor maar die moet ik nu wel gaan nemen. Vooral omdat hier nu ook een klein meisje begint mee te eten.

Sorry voor dit super lange blogje,
maar vinden jullie het leuk om een update te zien hoe het straks gaat?
Of van mijn lunch die ik mee neem naar mijn werk?