Ik staar naar mijn voeten, zelfs na bijna drie jaar weet ik nog heel goed hoeveel pijn dat deed. Mijn eerste tatoeage zette ik op mijn voet om mij elke dag te herinneren waarvoor ik sta. Dat ik niet in een god geloof, mij geen katholiek voel ondanks mijn ouders mij doopte. Dat ik religie echt het idiootst vind dat er bestaat, niet geloven maar dat een gelovige de ander gaat verplichten te doen wat hij doet en hij geloofd.

Nee de Keltische levensboom plaatste ik om mij te herinneren dat ik onderdeel ben van de natuur.  Dat ik geen oppermachtig wezen ben maar gelijk sta aan de dieren om mij heen.  Dat ik zuinig moet zijn met de natuur omdat zij ons voed en onderdak geeft. In de cirkel van het leven dat alles groeit en bloeit en daarna weer dood gaat en voeding word voor het volgende wat mag groeien en bloeien.

Dan het kleine groene blaadje, die staat voor de het groeien, het nieuwe leven, het begin.

Toen ik de boom liet zetten riep ik al maanden dat ik mocht ik een kindje krijgen een lievenheersbeestje er bij zou zetten. Maar toen het zover was veranderde het idee naar een olifantje, niet enkel mijn kleine kindje maar ook ik. Geen twee grote olifantjes, nee maar één grote en één kleine omdat het voor mij en mijn kindje zou staan. Niet voor het gezin, maar enkel voor de liefde die ik voelde voor mijn kleine meisje. Een speciaal soort liefde die je enkel voelt voor je kind en voor niemand anders, moeders onder ons begrijpen dat.

Twee tekeningen voor de rest van mijn leven, wanneer ik nu in de spiegel kijk ben ik er heel blij mee. Niet te groot, te aanwezig en vooral kan ik ze altijd even bedekken. Of het enkel bij deze twee blijft? Dat durf ik niet te zeggen maar ik zal nooit een plakboek worden vol plaatjes om mijn hele lichaam, ik zal nooit een tatoeage zetten die ik enkel maar mooi vind zonder betekenis. Nee elk stukje, elke detail moet iets zeggen over mij. Wie ik ben en waar ik voor sta, maar nu kijk ik in de spiegel en ben tevreden. Ze horen bij mij wat iemand anders er ook van vind, mijn herinneringen.