Hoe de kleding binnen is geslopen weet ik niet, maar toen ik weg ging uit mijn ouderlijk huis had ik zoveel kleding mee en vooral kleurrijk dat de helft zo weg kon. Langzaam nam de kleur af en tijdens mijn zwangerschap werd het nog minder. Zoals hier op de foto is mijn kleding kast vooral omgetoverd naar donkere kleuren en grijstinten. Terwijl ik hier nog een broek droeg heb ik op dit moment in mijn kast eigenlijk maar één echte broek die nog een beetje past. Jeb ik draag mijn zwangerschapsbroeken ruim een jaar na mijn zwangerschap nog…

Op vele blogs kom je het inmiddels tegen, de wel genoemde ‘Capsule Wardrobe’… de ene blog spreekt van een aantal van 37 kledingstukken per seizoen en de andere neemt het aantal wat ruimer maar hamert op kwaliteit. Ik vind het een super leuke uitdaging om het hier ook te gaan toepassen, als we dan toch zo bezig zijn met het milieu moet dit natuurlijk ook in de kledingkast.

Nu is er de laatste jaren al best wel veel weg gegaan, heb ik nu enkel de laatste tijd wat nieuwe jurkjes gekocht en zelfs een jumpsuit. Alles wat maar wat ruimer om de buik zit omdat dit nu eenmaal niet meer is wat het geweest is!  Maar aan welke regels ga ik mijzelf houden? Ga ik aantallen aanhouden of juist naar kwaliteit kijken? Hier een klein lijstje wat ik ga volgen:

 • Inverteer in goede duurzame kleding
  Natuurlijk kunnen wij allemaal de verhalen wel van kinderhandjes, milieuonvriendelijke productieprocessen… Maar naast dit is het ook wel heel fijn om goede materialen in huis te halen. Geen plastic in de kleding waardoor je sneller gaat zweten bijvoorbeeld maar juist puur katoen, hennep, linnen enz.
 • Vraag jezelf af in hoeveel manieren/ combinaties je het kan dragen voor je het koopt.
  Dit doe ik al een tijdje, soms zie je zo iets leuks en denk je ‘dat moet ik hebben!!!’… Maar je kan het helemaal niet combineren, hebt geen moment dat je zo’n prachtige jurk aan kan of zo’n stoere broek… Nee dan is het wel handig om te weten of je het wel zal dragen en hoe.
 • Kies een mooie basis met neutrale kleuren en vul aan met wat leuke accenten.
  Ik merk dat mijn kledingkast vol ligt met grijs, zwart, donker blauw… Maar juist deze neutrale kleuren zorgen er voor dat je goed kunt combineren. Hier is wel het doel om andere zachte neutrale kleuren ook binnen te halen, kleuren die mooie te combineren zijn.
 • Koop voor lang termijn en niet voor trendy
  Deed jij dit wel? Volg jij de mode? Ik al een tijdje niet meer, ik heb T-shirts in de kast liggen die echt al 5 jaar oud zijn, jurkjes van een paar jaar oud…
 • Zorg altijd voor een opgeruimde kast en behandel je kleding met respect.
  Oef hier zal manlief keihard om lachen als hij dit leest… Ik ben niet zo respectvol naar mijn kleding, het ligt vaak op de grond of op het bed. Als prop in de kast en daarom wil ik mijn kast even anders gaan indelen na de verhuizing. Meer ophangmogelijkheden en minder planken! Want als jij je kleding met respect behandeld en zorgt dat het opgeruimt is blijft je kleding langer mooi en weet je wat je in huis hebt.

Oké dit ga ik dus volgen, maar heb ik dan geen aantal in mijn hoofd? Jazeker ik heb wel een aantal in mijn hoofd, hier een lijstje met wat ik graag zou willen! Dan bedoel ik kleding van goede kwaliteit die te combineren is, nu heb ik zelfs nog een paar vesten, broeken en truien die eigenlijk niet meer kunnen *bloos*

 • 8 Hemden
 • 8 T-shirts Kort (heb er nu 13)
 • 5 T-shirts Lang (heb er nu 8)
 • 4 Truien (heb er nu 6)
 • 4 Vesten
 • 2 Broeken kort (heb er nu 7)
 • 2 Broeken lang (heb er nu 5)
 • 7 Jurken (Heb er nu 10)
 • 2 Rokken
 • 2 Nachtkleding
 • 2 Jumpsuit

In totaal dus 44 kledingstukken… Daarnaast zou ik graag weer zes paar goede schoenen hebben ipv de hoeveelheid pijnlijke schoenen die ik nu heb. Nog een goede warme winterjas, fijne tussendoor jas en misschien zomerjas? Hierover ga ik allemaal nog even nadenken, hoe en wat en natuurlijk komt hier vast een leuke zoektocht uit voort.

Het idee is er, nu nog fijne merken vinden voor als ik iets nieuws nodig heb! Heb jij tips voor duurzame fijne kleding? Laat het even weten!

Hoeveel kleding heb jij?

Share: