Bijna drie seizoenen heb ik een volkstuin gehad en op dit moment zijn wij bezig om het leeg te halen en de grond zwart op te leveren. Een hels karwij vooral omdat ik de zin niet kan vinden om 95 vierkante meter onkruid te verwijderen. Maar ik had dus een moestuin en ondanks het prachtig was om zo’n stukje grond te bezitten zal ik het niet snel opnieuw doen. Waarom niet? Ik vertel het je vandaag.

Terwijl mijn volkstuin eerst nog op de route naar mijn werk lag was het uiteindelijk altijd wel een stukje fietsen. Denk aan 20 minuten fietsen van de ene kant stad naar de andere kant. Maar dan kwam je ook bij een prachtig grote vereniging met vele tuintjes in alle soorten en maten. De vele bloemen en groente die je kon vinden was een lust voor je oog en op het bord. Maar toch had het ook een mindere kant.

De hoeveelheid vogels die daar rond vliegen om je boontjes, maiskorrels en rode bessen weg komen pikken is ongelooflijk. De hoeveelheid mieren, slakken, luizen en andere insecten die de planten ook zalig vinden is niet op één hand te tellen. Vergeet ook niet de ziektes die je meer krijgt doordat er vele volkstuinen bij elkaar zijn. Nee dat had ik in mijn achtertuin toch allemaal niet, behalve de slakken dan!

Natuurlijk had de volkstuin ook nog de inspecties, die kwam controleren of je tuintje er wel netjes bij lag. Of je tuinhuis wel groen was geverfd en je hekje niet te dicht bij de rand stond. Was er iets mis dan kon je een telefoontje verwachten en moest je het zo snel mogelijk aan kant maken. Nee al die telefoontjes die ik kreeg en nu nog steeds krijg is helemaal niet leuk. Soms waren ze echt terecht, dat zal ik zeker niet ontkennen. Maar als er in je achtertuin iets meer onkruid staat komt er geen inspectie op je deur kloppen dat je er nu wat aan moet doen…

Dan heb je ook nog de verplichtende werkzaterdagen, logisch om de vereniging samen aan kant te houden. Maar voor ik het wist werden er extra dagen toegevoegd, werd je ingedeeld wat niet lukte en op zo’n moment kwam ik er achter dat zo’n vereniging, werken en een klein meisje niet samen gaan. Plus de verhuizing naar een andere stad liet mij beslissen om weer het tuinieren in de achtertuin op te gaan pakken. Om straks daar de groene oase te creëren en geen oude mannen, zeurende telefoontjes, richtlijnen en andere gekkigheid die ik bij de vereniging had. Nee gewoon weer lekker ouderwets genieten!

Super jammer, maar wel heel makkelijk om weer vanuit de achterdeur straks tomaten te kunnen plukken. Om mijn meisje straks toch te kunnen leren hoe tomaten groeien, waar aardbeien vandaan komen en nog veel meer. Nee een volkstuin is veel meer dan enkel je stukje grond bewerken het jaar door.

Heb jij een volkstuin of moestuin?

 

 

Share: