De weckketel pruttelt


Terwijl de regen uit de lucht viel kwam het verlangen terug om stoofperen te maken, geduldig wachtte ik tot de peertjes in de aanbieding waren. De weckketel werd uit het stof gehaald en de potten werden schoongemaakt. Het was eindelijk zover om weer een grote pan vol met stoofperen te maken.
Maar waar ik veel zin had in de geur van heerlijke stoofperen had ik niet verwacht dat ik nog altijd niet fit zou zijn. Al drie weken lang kwakkelt het verder. De hoest, het benauwd zijn en dan nu al een paar dagen geen stem bezitten. Iets wat de kinderen erg fijn vinden, maar op mijn werk heel onhandig is. Na drie weken was ik wel klaar met kwakkelen en besloot ik toch het schilmesje op te pakken.
Drie kilo stoofperen werden geschild, gesneden en gekookt in rode wijn. Het schilafval en de kernen deed ik in mijn ontsapper en liet ik rustig tot een perendrankje ontstaan. Niks is zo fijn als de gehele peer te kunnen gebruiken. Het sap vulde ik af in kleine weckpotjes om vervolgens ook te wecken.


Een rustige ochtend pruttelde de ketel, zorgde de stoofperen tot een heerlijke geur in huis. Het zelf maken heeft altijd veel voldoening. En nu de dagen kouder worden, de regen oneindig tegen de ramen lijkt te tikken is het natuurlijk het moment om weer in de keuken te staan.
En het wachten tot de stoofperen gaar zijn en geweckt tikken de breipennen weer rustig verder. Maar daar later weer meer over. Nu gaan wij genieten van een heerlijk bakje vol stoofperen.
Stoofperen
Equipment
- 1 grote pan minimaal 7 liter
- 1 weckketel
- 9 weckpotten 500 ml
Ingrediënten
- 3 kg Peren Gieser Wildeman
- 1 liter Rode wijn soepel
- 225 g Kristalsuiker
- 6 st Kaneelstokjes
- 12 st Kruidnagels
- 3 st Laurierblaadjes
Instructies
- Schil alle stoofperen en snij ze in vieren, verwijder het klokkenhuis.
- Spoel ze af en voeg ze toe aan een grote pan.
- Voeg het suiker, kaneelstokjes, laurierblaadjes, kruidnagel en rode wijn toe. Vul de pan aan met water tot de peertjes net onder staan.
- Breng aan de kook en laat de stoofperen vervolgens ca. 1 uur staan op laag vuur. Tot de stoofperen gaar zijn. Controleer dit door middel even met een vork in een stoofpeertje te prikken.
- Maak de weckpotten ondertussen schoon en zet klaar samen met de weckketel.
- Wanneer de stoofperen klaar zijn vul je de weckpotten tot ca. 1 cm onder de rand. Sluit af. Laat ze afkoelen voor je ze in de weckketel plaatst.
- Weck ze 30 min op 90°C
- Verwijder ze vervolgens uit de ketel, laat buiten de weckketel afkoelen en label de potten met naam en datum.
Notities

