Simpel leven

Het begin van een lange rustige winterslaap

Langzaam tikt de regen tegen de ramen, de lucht is grijs en de zon is ver weg verstopt achter een dikke deken van wolken. De wind trekt aan het huis en langzaam warmen mijn voeten op in de dikke wollen sokken die ik heb gebreid. Een fietstocht naar huis liet de benen koud worden, de dikke druppels sloegen in het gezicht alsof de wind ze een extra setje gaf. Iets wat ook het geval was met een windkracht 7.

Het is herfst en terwijl de eerste bomen al weer hun blad hebben verloren komt er een rust terug in huis. De fietstochten nu worden zwaarder, de regen en de wind laat mijn lichaam meer vermoeien. Maar het thuiskomen en de warmte voelen, behagelijk onder een dekentje, wollen sokken en een dikke trui is zalig. De sjaal hangt bijna al weer de hele dag om mijn nek, het ver weg verstopt in heerlijke knusse kleding vind ik zalig. Het voelt of de pauze knop is ingedrukt, de geur van warme appelmoes die pruttelt in een pan. De tikkende breipennen en de kinderen die spelen met af en toe een vlaag van ruzie.

En zo groeit de rust ook in het handwerken, de vele projecten hebben hun rust gevonden. Geen continu wisselen en het gevoel van haast. Maar een paar breipennen die rustig tikken met een dikke wollige draad op weg naar een warme sokken. Sokken die gedragen kunnen worden in laarzen om mij tegen de regen te beschermen en de warmte beter vast te houden.

Ik kreeg laatst de vraag of de spijt al was binnen gesijpeld, de spijt van geen auto meer te bezitten en door weer en wind op een fiets te moeten. Maar nog nooit heb ik de seizoenen zo bewust meegemaakt als nu. De verschillende gevoelens die je kunt ervaren na een fietstocht, het thuiskomen in de herfst is een totaal verschillende ervaring als in de zomer. Spijt heb ik nog altijd niet, maar een mopper en een vloek zal zeker af en toe mijn gedachtes passeren.

Maar het blijft een wonder hoe de herfst het gemoed veranderd, de laatste dagen is er een rust gekomen die ik in tijden niet ervaarde. Een loomheid die mij heerlijk in de stoel laat breien terwijl het geluid van een luisterboek de kamer vult.

De herfst is begonnen en zo de rust is terug gekeerd.

In de herfst tikt de regen tegen de ramen, terwijl het zachte ritmische geluid het lichaam laat ontspannen. Het begin van een lange rustige winterslaap. Verweg warm en knus binnen op de plek wat je thuis noemt.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *