Ambacht,  Simpel leven,  Tikkende breipennen

Samen onthaasten en Kostelijk breien

Het is stil in het huis, op de achtergrond is het zachte rustgevende geluid van stromend water te horen. Samen met het tikken van mijn houten breinaalden tegen elkaar, de rustieke garen in mijn handen waarmee de trui wordt gebreid vraagt om voorzichtigheid. Een ongesponnen garen, prachtig luchtig en ligt maar makkelijk brekend. Door het garen wordt het breien een nieuwe beleving, het rustig en ontspannen breien wordt opeens een must wanneer ik de kleuren wissel. En daar komt de gedachtestroom langzaam op gang wanneer de breinaalden tikken. Vandaag laat ik een podcast of luisterboek achterwegen, de rust en ontspanning wordt juist omarmt en niet de haast van het project dat af zou moeten.

De wereld kent haast, overal als je om je heen kijkt is de klok hard aan het tikken. De simpele autorit even naar familie wordt opgejut door de medeweggebruikers die allemaal te laat zijn weg gegaan. Althans deze illusie geven zij door al het bumperkleven, de ik eerst mentaliteit en de andere gekste acties op de weg. Op het werk word uiteraard ook met deadlines gewerkt want de groente of fruit moet wel op tijd de vrachtwagen in zodat alle winkels kunnen worden bevoorraad. Of elke andere actie in onze omgeving is gedrenkt in haast, zo snel mogelijk en zoveel mogelijk. En daar begint de schoen te wringen, want deze haast, deze mentaliteit druppelt ook steeds vaker in de hobby’s. In de mooie handwerk podcast die je online kunt vinden.

Steeds vaker keek ik naar handwerk podcasts, de verontschuldiging aan het begin van de podcast als iemand geen project af had begon mij op te vallen. De vele korte sokjes, korte shirts die zelfs een beetje aan de korte kant zijn voor boven een broek begon de overhand te nemen. De snelheid van project naar project, de vele tips online om nog sneller te breien. Het veranderd de liefde en de kunst van het breien. De prachtige hobby waarbij je met een simpele draad, een paar breinaalden de mooiste projecten kunt maken. Het effect van de tikkende breinaalden zijn al vele malen onderzocht, het zou de geestelijke toestand enkel ten goede zijn. Minder stress, minder angst. Maar nu de haast en misschien wel druk langzaam binnen druppelt in deze mooi hobby door de online wereld zullen misschien die effect wel weer afnemen.

En daar borrelt juist mijn verlangen op tot rust, tot ontspanning en de focus van het langzame proces te omarmen. Om de liefde te laten opbloeien, de aandacht voor de prachtigste wollen garens die met liefde zijn opgerold tot een bal. De zachte aardse kleuren, het kleurpatroon die tijdens het breien rij voor rij begint te ontstaan.

Zo na een tijdje voelde ik het verlangen op om juist een tegengeluid te geven op dezelfde online wereld waar de haast de overhand neemt. Om de prachtige ambacht te gaan omarmen, om met liefde een project te breien precies zoals jij wil dat het moet zijn. Misschien een heerlijke oversized trui met een prachtig kleurpatroon? Hoge sokken tot de knie? Of juist een ander mooi project.

Zo gooi ik deze keer de hashtag #kostelijkbreien in het leven. Samen genieten van het rustige proces. Geen regels gewoon simpel samen een mooi project breien. Genieten van het proces, van elke steek die er wordt gezet.

Doe je mee? Samen onthaasten in onze prachtige hobby?

Kostelijk breien is als opnieuw het tikken van de breinaalden ontdekken. Vol aandacht en met passie de kalmerende werking voelen van een simpele beweging.

2 reacties

  • Myriam

    De essentie van een hobby gaat inderdaad soms verloren. Het plezier, de ontspanning, het vertragen, … verdwijnt soms waardoor er enkel aandacht is voor het (snelle) resultaat. Zelf brei ik niet, maar heeft haken mijn voorkeur. Daarbij merk ik ook dat de nadruk vaak op snelheid ligt in plaats van fun. Fijn dat jij er aandacht aan geeft en mij herinnert aan het ‘waarom’ van haken als hobby.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *